Σελίδες

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Προεκλογικές σημειώσεις!


Ακολουθούν κάποιες σκέψεις που δημοσίευσα στο facebook, εν όψει των εκλογών για Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔ-ΕΣΤΑ, στις 26 Απριλίου 2012.


Αγαπητές και αγαπητοί συναπόφοιτοι, βλέπω ότι αρκετοί συνάδελφοι καταθέτουν τις απόψεις τους εν όψει εκλογών!
Θεωρώ ότι, προκειμένου να γνωρισθούμε καλύτερα, ιδίως με τους νεώτερους συναδέλφους οφείλω να πω λίγα λόγια για μένα:
Αποφοίτησα το 2000 (ΙΑ΄ Εκπαιδευτική Σειρά) από το Τμήμα Γενικής Διοίκησης.
Υπηρέτησα
α) στην Ιθαγένεια (καθορισμός ιθαγένειας, απόδοση της ιθαγένειας σε ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία, κοινοβουλευτικός έλεγχος)
β) στην Μετανάστευση (πρώτη εφαρμογή του Ν. 2910/2001, μεγάλη νομιμοποίηση μεταναστών το 2001, ΜΑΕ ΕΕ στις Βρυξέλλες με Προεδρία της ΕΕ, σύνταξη Ν. Παυλόπουλου για την μετανάστευση κλπ)
γ) έλαβα άδεια για εκπαίδευση (μεταπτυχιακό Κράτος και Δημόσια Πολιτική)
δ) αποσπάσθηκα στο γραφείο Μπόλαρη, πρώτα ως βουλευτή και μετά ως υφυπουργού
ε) γύρισα το 2010 στην υπηρεσία και είμαι έκτοτε εισηγητής στην ΠΑΜ/ΠΣΕΑ, με ένα διάλειμμα για τέσσερεις μήνες στο γραφείο της Άννας Νταλάρα.
Εξακολουθώ να είμαι εισηγητής! Έτσι "εξαργύρωσα" (σύμφωνα με κάποιους...) την εμπλοκή μου με τα πολιτικά γραφεία! Με την Ένωση σχετίζομαι από το 1998, πριν την αποφοίτηση, ως σύνδεσμος του τότε ΔΣ των σπουδαστών. Το 2002 εξελέγην Πρόεδρος, αλλά έμεινα μόλις για 5 μήνες, διότι έφυγα για Βρυξέλλες...
Επί της συγκυρίας:
Πιστεύω ότι, πέρα από την συνήθη δράση της, η Ένωση οφείλει στον εαυτό της να αποδομεί κάθε προσπάθεια του πολιτικο-διοικητικού κατεστημένου να οικειοποιηθεί τα πάγια αιτήματά μας για διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση κλπ, με σκοπό την εφαρμογή πολιτικών που πολύ λίγο έχουν να κάνουν με την ισχυροποίηση και αναπτυξιακή λειτουργία του Δημοσίου για το συμφέρον του Ελληνικού Λαού!
Έχουμε αποδείξει ότι η χώρα δεν έχει πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά "λίγους" πολιτικούς ηγέτες!
Όσον αφορά στα αμιγώς ενωσιακά, ενημερώνω τους νεώτερους ότι στα αρχεία μας θα βρούνν τα προγράμματα δράσης πολλών παλαιών συμβουλίων, πλούσια σε ιδέες, όπως οι δικές τους! Καλά κάνουν και τις (ξανά)θέτουν! Συχνά όμως η συγκυρία αναγκάζει τα ΔΣ να μην τρέχουν αυτά που προγραμματίζουν, ιδίως εκ του λόγου ότι συχνά δεν υπάρχει η συμμετοχή ΟΛΩΝ των υπολοίπων! Αυτήν πρέπει να αυξήσουμε!
Βέβαια κύριο μέλημα είναι το δίκτυο αλληλοπληροφόρησης και αλληλεγγύης, στο οποίο θα βοηθήσει πολύ η ιδέα του Γιώργου Σταφυλάκη για συνδέσμους σε κάθε κτίριο όπου υπηρετούν απόφοιτοι, ομόλογη με δική μου παλαιότερη πρόταση. Η τεχνολογία τώρα την κάνει πολύ πιό εφικτή, αλλά και πάλι χρειάζεται χρόνος και διαθεσιμότητα (ρωτήστε τον επίσης εορτάζοντα Γιώργο Καραχάλιο, τί τραβάει...).
Περισσότερα τις επόμενες ημέρες!
Καλή δύναμη σε όλους!
……………………
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!
Ο προβληματισμός που εμφανίσθηκε στην τελευταία ιδίως ΓΣ για την σχέση των Αποφοίτων με το σώμα των λοιπών ΔΥ έχει πραγματική βάση, διότι το πολιτικο-διοικητικό κατεστημένο ουδέποτε μας είδε ως κάτι διαφορετικό, παρά μόνο στον βαθμό που συνιστούσαμε απειλή για τα μαγειρέματά τους!
Συχνά και εμείς οι ίδιοι, αντί να συσπειρωθούμε στην Ένωση και να συνεχίσουμε την αξιοκρατική επαγγελματική πορεία που ξεκινήσαμε με την αξιοκρατική και διαφνή εισαγωγή μας στην Σχολή, είτε συμβιβασθήκαμε με τα πολιτικο-διοικητικά κυκλώματα, είτε απομονωθήκαμε, απαξιώνοντας να ασχοληθούμε με τους υπολοίπους συναδέλφους.
Τώρα, στην "Μνημονιακή Εποχή", και μετά την απόπειρα για πλήρη ισοπέδωσή μας, συνειδητοποίησαν κάποιοι εξ ημών ότι οι κρατούντες δεν μας έχουν σε καλύτερη μοίρα: Οι μισθοί μας απαξιώθηκαν εξ ίσου, κινδυνεύουμε εξ ίσου με ...εφεδρείες κλπ, κινδυνεύουμε να ...αξιολογηθούμε αλά-Ρέππα κλπ.
Αυτή η συνειδητοποίηση δεν ήρθε τόσο αργά ούτε για την Ένωση, ούτε για όσους είμαστε ενεργά μέλη της: Πάντα διακηρύτταμε ότι είμαστε ΔΙΑΚΡΙΤΟ αλλά μέρος του σώματος των Δημοσίων Υπαλλήλων, πολλοί μετέχουμε ενεργά στους Συλλόγους των Υπηρεσιών μας και αρκετοί έχουν διακριθεί, εκλεγόμενοι στα σώματα εκπροσώπησης (μέλη και Πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων σε Συλλόγους και Ομοσπονδίες).
Ωστόσο οφείλουμε να διατηρούμε την διαφοερικότητά μας: Αγωνιζόμαστε για τα γενικά (μισθολόγιο, μονιμότητα, δημόσιος χαρακτήρας των δημοσίων υπηρεσιων κλπ) αλλά ως Απόφοιτοι, Δηλαδή αξιοποιούμε την γνώση, την πείρα και το δίκτυό μας και συσπειρωνόμαστε στην Ένωσή μας. Έτσι συνεισφέρουμε πολύ πιό θετικά στο γενικό καλό από το να αυτοκαταργηθούμε, όπως κάποιοι εκ των συναδέλφων έχουν κατά καιρούς εισηγηθεί!
Εκτός όλων των άλλων, και διότι για μας δεν πρόκειται να μιλήσει κανένας άλλος: Είναι λογικό να μην περιμένουμε αλληλεγγύη από κανένα, ιδίως μέσα σε μία κοινωνία και έναν συνδικαλισμό που έχει "εκπαιδευτεί" στην ισοπέδωση και την πολύ βολική για το σύστημα και απαξιωτική ομοιομορφία!
Η διεκδίκηση λοιπόν χωριστού κλάδου, η διεκδίκηση για αναγνώριση των ιδιαίτερων τυπικών και επαγγελματικών μας χαρακτηριστικών, δεν συνιστά διάσπαση του γενικότερου Δημοσιοϋπαλληλικού Κινήματος, στον βαθμό που αυτό υφίσταται και όπως υπάρχει!
…………………….
ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΕΞΟΥΣΙΕΣ)
Η Ένωση, ως συλλογικότητα (και) συνδικαλιστική, διαλέγεται με τους εκάστοτε αιρετούς κυβερνήτες. Φυσικά δεν συνεχίζει να διαλέγεται (τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο) όταν εμπαίζεται...
Επίσης επικοινωνεί και με κάθε άλλον φορέα που έχει ρόλο στην διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής στην χώρα και διεθνώς: Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλοι διεθνείς οργανισμοί κλπ. Και εδώ έχει επίγνωση του ρόλου και των γενικών κατευθύνσεων όλων αυτών των σωμάτων, διότι δεν υπάρχει, πλην σπανίων περιπτώσεων, ουδέτερος οργανισμός.
Η σχέση μας με την ΑΔΕΔΥ είναι λίγο πιό περίπλοκη: Ενώ επιδιώκουμε συνεργασία και ενώ τα μέλη μας, ως Δημόσιοι Υπάλληλοι, εκπροσωπούνται από το τριτοβάθμιο αυτό όργανο, η ηγεσία της συχνά είναι τουλάχιστον διστακτική και εννίοτε ανοιχτα εχθρική, ιδίως κατά το παρελθόν (βλ. θέσεις Αντωνάκου για τους Αποφοίτους εν όψει του Κώδικα Παυλόπουλου το 2007). Εμείς εξακολουθούμε την διάθεση συνεργασίας, επιδιώκοντας να μπολιάσουμε τον συνήθως ξύλινο λόγο της με τεχνογνωσία και φρεσκάδα, πολύ πέρα από την λογική "Θα με δείρει ο Βελιγκέκας, θα ιδρώσει, θα πάθει πνευμονία, θα πεθάνει!"
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΕΞΟΥΣΙΕΣ)
Η απόσπαση αποφοίτων σε θέσεις συμβούλων υπουργών κλπ δεν είναι εξ ορισμού ούτε καλές ούτε κακές. Εξαρτάται από την πολιτεία τους εκεί: Αν μετατρέπονται σε εργαλεία του κομματικού και πολιτικοδιοικητικού παρακράτους,ιδίως δε αν βολεύονται απλώς ατομικά, η κρίση είναι φυσικά αρνητική. Αν προωθούν τις θέσεις της Ένωσης και δεν μετατρέπονται σε Εφιάλτες για το δημόσιο συμφέρον, η προσφορά τους μπορεί να είναι σημαντική. Επισημαίνω όμως ότι η πείρα λέει πως ακόμα και αν ένα κόμμα εξουσίας αποδεχθεί ρητά τις θέσεις μας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις εφαρμόσει, ή, ακόμα χειρότερα, ότι δεν θα τις διαστρεβλώσει!
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Δεν είναι δυστυχώας αυτονόητο ότι α) η προώθηση αποφοίτων σε θέσεις ευθύνης γίνεται πάντα αξιοκρατικά και β) ότι η ανάληψη ευθύνης θα έχει ορατά διαφορετική επίπτωση στην ποιότητα της διοίκησης, στο ήθος ή στην σχέση τους με τους άλλους αποφοίτους και λοιπούς συναδέλφους. Αντίθετα έχουμε παραδείγματα συναδέλφων που απέβησαν πολύ χειρότεροι από τους παλαιοδιοικητικούς προκατόχους τους, κινούμενοι συχνά ανοικτά κατά των συμφερόντων των ίδιων των Αποφοίτων!
Αρχή άνδρα (και γυναίκα...) δείκνυσι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου