Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η οικονομική διπλωματία στην γωνία;

(Παραθέτω ψήφισμα του σωματείου "ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ", δηλαδή των γνωστών ως Εμπορικών Ακολούθων, στελεχών του Υπουργειου Εξωτερικών με υψηλή εξειδίκευση και αποδεδειγμένη συμβολή στην οικονομική εξωστρέφεια της χώρας μας. Είναι στην πλειοψηφία τους Απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Το σχετικό Τμήμα έκλεισε με την ...ευγενική φροντίδα της Νέας Δημοκρατίας και πρωτοβουλία της "εκσυγχρονιστικής" κ. Μπακογιάννη, η οποία ακολούθησε εν προκειμένω την οικογενειακή παράδοση: ο πατήρ της είχε κλείσει, με πρωτοβουλία Αντώνη Σαμαρά, το Τμήμα Διπλωματικής Κατεύθυνσης της ΕΣΔΔ. Είδατε τί κάνει λίγη ιστορική γνώση; Δικό μου σχόλιο: Ρε πού πάμε, ρε! Πού πάμε;)

Στην εξαιρετικά κρίσιμη παρούσα συγκυρία που απαιτεί ουσιαστικές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις  για να υποστηριχθεί συστηματικά και αποτελεσματικά η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να συντονισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ),  με αίσθημα ευθύνης, καταθέτει εκ νέου την πρότασή της για την δημιουργία ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, πρόταση που απηχεί και τις απόψεις των φορέων των παραγωγικών τάξεων της χώρας, όπως  αυτές έχουν διατυπωθεί τους τελευταίους  μήνες.
            Σήμερα που έχει καταστεί κοινός τόπος ότι  η αναμόρφωση του Κράτους αποτελεί ζήτημα εθνικής επιβίωσης και προϋπόθεση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αντιμετωπίζουν πρωτοφανή προβλήματα υποστελέχωσης και υποβάθμισης με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Τα  9.700 αιτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων που απεστάλησαν το 2010 προς τα Γραφεία ΟΕΥ δεν συγκινούν την γραφειοκρατία του ΥΠΕΞ θα πρέπει όμως να προβληματίσουν την κυβέρνηση.
     
            Μέσα σε ένα πλήρως αντιπαραγωγικό περιβάλλον, τα στελέχη του κλάδου ΟΕΥ είτε στην Κεντρική Υπηρεσία είτε στα υποστελεχωμένα και διαλυμένα Γραφεία ΟΕΥ στις Πρεσβείες μας στο εξωτερικό, εξακολουθούν ακόμη, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις (ISO) των ελληνικών επιχειρήσεων που καθημερινά απευθύνονται σε αυτά, να προσφέρουν εξαιρετικού επιπέδου υπηρεσίες, που συνδράμουν αποφασιστικά την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών και την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
            Παρά την αναγνώριση όμως, από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, του ρόλου και του σημαντικότατου έργου που επιτελούν τα εξειδικευμένα στελέχη ΟΕΥ, η ανταμοιβή που εισπράττουν από την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ είναι η διατήρηση της επιλογής προοδευτικής κατάργησή τους. Μιάς επιλογής που το 2007 συνάντησε την καθολική αντίδραση των παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων αλλά και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
            Πράγματι ο τελευταίος Οργανισμός του ΥΠΕΞ κατήργησε τον διαγωνισμό εισαγωγής υπαλλήλων ΟΕΥ από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ), με το εκπληκτικό επιχείρημα ότι η προώθηση της εμπορικής και οικονομικής διπλωματίας είναι κάτι που συνεχώς γίνεται όλο και πιο σημαντικό ζήτημα  και  ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να γίνεται από τον εξειδικευμένο κλάδο (ΟΕΥ) αλλά από τους, γενικών καθηκόντων, διπλωματικούς υπαλλήλους !
            Έτσι από το 2010 τα Γραφεία ΟΕΥ δεν διαθέτουν πλέον δικό τους προϋπολογισμό -  για πρώτη φορά  από ιδρύσεώς τους – και  έχουν ουσιαστικά διαλυθεί (από τα 60 υφιστάμενα Γραφεία ΟΕΥ σήμερα στα 40 από αυτά υπηρετεί ένας μόνο υπάλληλος ΟΕΥ  όταν τα στελέχη του διπλωματικού κλάδου, τα οποία και δεν ασχολούνται με την προώθηση εξαγωγικών και επιχειρηματικών αιτημάτων στις αντίστοιχες Πρεσβείες, είναι πολλαπλάσια σε αριθμό).
            Η πλειοψηφία των στελεχών ΟΕΥ και ιδιαίτερα τα πλέον έμπειρα, έχουν μετακινηθεί στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ για να στηρίζουν (!!!) εκ του σύνεγγυς τις ελληνικές εξαγωγές ενώ η δημοσιονομική κατάσταση αποτελεί το άλλοθι για την προσχηματική λειτουργία Γραφείων ΟΕΥ σε ακατάλληλους χώρους εντός  Πρεσβειών.
            Ετσι από την μεταρρύθμιση του 2003 με στόχο της αναβάθμιση και την ενίσχυση των Γραφείων ΟΕΥ, των μοναδικών μηχανισμών στήριξης της οικονομικής εξωστρέφειας που διαθέτει η χώρα στις ξένες αγορές, οδηγηθήκαμε στην σημερινή κατάσταση της αποδιάρθρωσης και της μεθοδευμένης κατάργησης τους !
            Με αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα όμως η προσπάθεια δημιουργίας μιας θετικής εικόνας για την εμπορική και οικονομική διπλωματία της χώρας μας, δεν μπορεί παρά να είναι μια επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων, η οποία όμως ουδεμία σχέση έχουν με την σκληρή πραγματικότητα.

Γιά τους λόγους αυτούς,
            Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΝΔΥ ΟΕΥ  καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποκαταστήσουν κατά προτεραιότητα και άμεσα την θεσμική τάξη, λειτουργία και αποτελεσματικότητα του υποστηρικτικού μηχανισμού της οικονομικής εξωστρέφειας, μέσα από την δημιουργία ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, την επανατροφοδότηση από την ΕΣΔΔ, των υπαλλήλων ΟΕΥ και το δίκτύο αυτοτελών Γραφείων ΟΕΥ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
            Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΝΔΥ ΟΕΥ καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο της αναγκαίας ριζικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου, να προβεί στις περισσότερο από ποτέ αναγκαίες υπερβάσεις, να αγνοήσει τα συνήθη κελεύσματα  στενών συντεχνιακών συμφερόντων και να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες τομές με στόχο να εδραιωθεί η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η ορθολογική αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να αναβαθμισθούν ουσιαστικά οι υπηρεσίες που το Κράτος οφείλει να προσφέρει στους πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας. 
            Η ολιγωρία σήμερα είναι αδικαιολόγητη και συνώνυμη της προκλητικής αδιαφορίας απέναντι στις αγωνιώδεις προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων που μοχθούν για την εξωστρέφεια και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την παρούσα οδυνηρή ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου